Chevroletov 1.3-litarski Aveo turbo dizel emitira samo 95 g CO2

Novi Aveo krasi posve redizajniran i moderan eksterijer, novorazvijeno podvozje za responzivnu i istovremeno opuštenu vožnju i upravljanje, kao i praktičan interijer. Standardno dolazi s elektroničkom kontrolom stabilnosti (ESC), uključujući pomoć pri kretanju na uzbrdici, te s unaprijeđenom ponudom ekonomičnih motora s niskom emisijom štetnih plinova.

Ponuda motora uključuje 1.3-litarski turbo dizelski motor sa sustavom Start/Stop te benzinske 1.2, 1.4 i 1.6-litarske motore. Aveo limuzina s 1.3-litarskim turbo dizelskim motorom najekonomičniji je četverovratni model u Europi.

Aveov 1.3-litarski turbo dizelski motor prvi je ikada dizelski agregat kojim je opremljen jedan Chevroletov mali automobil u Europi. Sve tri varijante Aveovog 1.3-litarskog turbo dizelskog motora sukladne su Euro 5 normama te imaju oksidacijski katalizator i filtar za čestice. Eco varijanta s 95 KS emitira 95 g ugljičnog dioksida po kilometru, dok verzija sa 75 KS daje 97 g CO2/km.

Kada se radi o potrošnji goriva, Eco verzija s 95 KS troši svega 3,6 litre na 100 km u kombiniranom krugu, dok varijante sa 75 i 95 KS troše 3,7 i 4,1 litru na 100 km. Zapravo je Aveo limuzina, opremljena 1.3-litarskim turbo dizelskim motorom sa 75 KS, najekonomičniji trenutno dostupan automobil sa četvorim vratima u Europi.

Ekonomičnost Avea došla je do izražaja na regionalnoj prezentaciji za medije održanoj u svibnju u Sloveniji i Italiji. Novinari iz Srednje i Istočne Europe vozili su Aveo s dizelskim 1.3-litarskim motorom na ruti od Portoroža do Venecije i dokazali da su službeni podaci o potrošnji 4.1 litre dizela na 100 km i više nego stvarni. Većina automobila trošila je manje od četiri litre dizela, a rekord drži novinar iz Slovačke s potrošnjom od samo 3.1 litre na 100 km prema mjernom uređaju u vozilu.

Sve tri varijante dostižu svoju maksimalnu snagu pri 4.000 okretaja u minuti. Dok verzija sa 75 KS i Eco varijanta 1.3-litarskog turbo dizela proizvode vršni okretni moment od 190 Nm, standardni motor sa 95 KS daje 210 Nm pri 1.750 okretaja u minuti. Uparene sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, obje varijante s 95 KS pogone Aveo do najveće brzine od 174 km/h. Varijanta Eco ubrzava od 0 do 100 km/h za 11,7 sekundi.

Osnovna struktura oko koje je konstruiran Aveov 1.3-litarski turbo dizelski motor sastoji se od bloka motora od lijevanog željeza te laganog aluminijskog nosača. Glave četiriju cilindara također su izrađene od lakog aluminija i svaka ima 16 ventila radi povećanog protoka zraka. Sve tri verzije dolaze s common-rail sustavom ubrizgavanja goriva.

Varijanta Eco s 95 KS dostupna je isključivo s peterovratnom izvedbom karoserije.

Gorivo se kod ovih motora ubrizgava u komore za izgaranje do pet puta po ciklusu, i to kroz common-rail sustav s višestrukim ubrizgavanjem pod tlakom od 1.600 bara (varijanta sa 75 KS i obje varijante s 95 KS).

Aveo s dizelskim 1.3-litarskim motorom na tržištu Hrvatske u prodaji je od 104.500 kuna. Navedena cijena odnosi se na peterovratni model sa 75KS i paketom opreme LS koji uključuje: ABS, ESC, 6 zračnih jastuka, klima uređaj, CD-radio MP3, sustav Start/Stop, električne podizače prednjih stakala, električno pokretana vanjska ogledala, daljinsko centralno zaključavanje.