Koncept Rimac na sajmu automobila u Sarajevu

Sarajevski sajam automobila koji je trebao da se održi u periodu od 06.04. do 08.04.2012. u Olimpijskoj dvorani Zetra, održaće se od 21.06. do 24.06.2012. godine.

Nakon višemjesečnih pregovora organizator sajma, kompanija PRO tuning d.o.o., potvrdio je informaciju da Rimac Concept One, nastupa na sajmu automobila i prateće opreme 2012 u Sarajevu. Da podsjetimo, u Svetoj Nedelji pokraj Samobora okupila se ekipa entuzijasta i napravila ekskluzivni supersportski automobil sa pogonom na električnu energiju. Automobil čije se performanse mogu mjeriti čak i sa najjačim benzincima ima 1088 konjskih snaga, od 0 do 100 stiže za 2.8 sekunde, a maksimalna brzina je 305 km/h. Kapacitet baterije je 92 kWh, što bi značilo da umjerenom vožnjom sa Concept One-om možete preći 600 km.

Još jedna specifičnost Concept One-a je što ima četiri motora, a svaki motor zasebno upravlja svakim točkom. Na taj način dobiva se All Wheel Torque Vectoring, a to će pružiti jedan potpuno drugačiji doživljaj vožnje. Rimac Automobili ne planiraju masovnu proizvodnju, već se okreću manufakturi i proizvodnji 10 do 15 komada godišnje. Svaki automobil će biti rađen po željama kupca, a prvi primjerci već su prodani članovima kraljevske porodice u Abu Dabiju. Cijena ovog automobila se kreće između pola i milion eura.

Prvo predstavljanje i svjetska premijera automobila bila je 13.09. prošle godine na sajmu automobila u Frankfurtu IAA ““ prije toga je cijeli projekt bio drzan u tajnosti. Nakon toga pojavili su se na sajmu luksuznih automobila Top Marques Monaco u aprilu ove godine gdje su stigle prve prednarudžbe za automobil. Prije posjete glavnom gradu BiH, Concept One se izlaže prvo na Concorso d”™Eleganza Villa d”™Este od 25.05.-27.05.2012., a zatim nastupa u paradi posebnih automobila prije 24 sata Le Mans utrke, od 15.06. do 17.06. nakon čega direktno putuje za Sarajevo, a potom automobil ide u Graz na izložbu u muzeju.

“Po prvi put građani Sarajeva i šire regije biće u mogućnosti vidjeti uživo ovaj superautomobil, a najveće zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da smo ime našeg grada uspjeli uvrstiti među najprestižnije sajmove automobila na kojima je do sada Concept One prisustvovao” , izjavio je direktor sajma Madžid Jažić.