Najuspješniji kvartal u historiji proizvođača AUDI AG

Audi Q5

Sarajevo, 11. april 2012. – AUDI AG nastavlja trend stalnog rasta i u historiju kompanije još jednom upisuje rekordne vrijednosti prodaje – 346.100 isporučenih automobila i rast od 10,8 posto. Ovom izvanrednom rezultatu značajno je pridonijela rekordna prodaja u martu, sa 143.500 prodata primjerka i rastom od 14,1 posto. Najbolja su tržišta za Audi bila SAD i Kina, gdje je ingolstadtski proizvođač također oborio vlastite rekorde prodaje. I u Istočnoj Evropi, kao i na domaćem tržištu Njemačke kompanija bilježi značajan rast prodaje.

“žVeoma dobro smo započeli 2012. godinu, te u narednim mjesecima očekujemo kontinuirani rast “, rekao je Peter Schwarzenbauer, član Uprave AUDI AG-a zadužen za marketing i prodaju. “žZnačajan doprinos u nastavku ovog pozitivnog trenda rasta trebali bi dati novi A3, kojeg ćemo lansirati u drugoj polovici godine, kao i nova generacija A6L nedavno predstavljena u Kini.” Inače, Audi A6 u limuzinskoj verziji lider je u svom segmentu na kineskom tržištu.
U Kini je Audi upravo zaokružio svoj najbolji kvartal ikad ““ s porastom prodaje od čak 40,5 posto i isporukama u obimu od 25.941 primjeraka.

Premium biznis limuzina je zabilježila značajan rast prodaje i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se broj isporuka modela A6 skoro udvostručio, u poređenju s periodom januar-mart 2011.godine (plus 87,3 posto; 3.581 primjeraka). I na ovom tržištu marka je sa 29.470 automobila i rastom od 16,1 posto ostvarila najbolju prodaju u svojoj historiji.

Audi je u prošlom mjesecu na njemačkom tržištu zabilježio rast prodaje od 4,8 posto, te kupcima isporučio 25.140 automobila. Sličan prodajni rezultat na ovom je tržištu ostvaren u cjelokupnom prvom kvartalu ““ plus od 3 posto i 57.976 prodatih automobila. Pri tome, sa 12.448 prodata primjerka,velike zasluge pripadaju modelima A6-porodice (plus 74 posto). A6 Avant i dalje je veoma omiljen među njemačkim Audi kupcima ““ dvije trećine kupaca porodice A6 odlučilo se za najnoviju verziju ovog premium karavana.

Ingolstadtski brend uspješno je zaključio prvi kvartal na cijelom tržištu Evrope: lagani februarski rast prodaje Audi je u martu povećao na 7 posto.

U Bosni i Hercegovini Audi je također ostvario bolje rezultate u odnosu na prošlu godini. “Zadovoljni smo prodajnim rezultatima u prvom kvartalu”, istakao je gospodin Dino Bratović, Brend menadžer Audija za BiH, “sa redizajnom modela A4 i Q5, te novim A3 modelom očekujemo pozitivan trend rasta do kraja godine. Najprodavaniji model za prvi kvartal kod nas je i dalje A6”.