Renault Megane R.S. Trophy – mjerilo performansi i svestranosti

Tehnička evolucija postojećeg izuzetnog paketa

Sa maksimalnom izlaznom snagom od 265 KS (+15 KS) i obrtnim momentom od 360 Nm (+20 Nm), dostupnog u rasponu od 3.000 do 5.000 obrtaja u minuti, kao i odnosom snage i mase od 5,09 kg/KS, te specifičnom snagom od 132,5 KS po litri zapremine, automobil nudi izuzetan paket performansi. Inženjeri Renault Sport odjela marljivo su radili da mogućnosti 2.0 litarskog turbobenzinca dovedu do maksimuma. Tako je pritisak turbopunjenja povećan za 0,2 bara na ukupno 2,5 bara, a prerađen je i usisni sistem.

Rezultat su vrhunske performanse; ubrzanje do 100 km/h za 6 sekundi (0,1 sekundu manje), maksimalna brzina od 254 km/h (4 km/h više), a 1.000 metara iz stajanja prelazi za 24,5 sekundi (0,3 sekundi manje). No, pored performansi Megane R.S. Trophy je sa svojim dinamičkim sposobnostima konstantan izvor uživanja i senzacije. Pored pažljivo dorađene Cup šasije i standardno ugrađene blokade diferencijala, nove dimenzije guma doprinose izuzetnom držanju ceste u oštrim krivinama, kako na suhoj, tako i na mokroj podlozi.

Dizajn asimetričnih pneumatika Bridgestone Potenza RE050A insipirisan Formulom 1, osigurava izvrstan kontakt sa podlogom, stabilnost i akustički komfor, bez obzira na uslove. Na kraju, Megane R.S. Trophy je pažljivo optimiziran i po pitanju potrošnje, koja u prosjeku iznosi 8,2 litre na 100 km, što je ekvivalentno iznosu od 190 grama CO2 po pređenom kilometru. To je 0,2 litre i 5 g/km manje od standardnog Megana R.S.

Izraženi i zavodljivi dizajnerski elementi

Megane R.S. Trophy je automatski prepoznatljiv po svom crnom krovu, specifičnim naljepnicama, novim stražnjim spojlerom, 19-inčnim felgama i pločicom sa rednim brojem. LED dnevna svjetla također igraju ulogu u upadljivom izgledu automobila. Pored toga, Megane R.S. Trophy uvodi specifičnu Sirius žutu boju karoserije, a na raspolaganju su i Glacier bijela, Etoile crna i Casiopee siva.

Recaro školjkasta sjedišta u unutrašnjosti, potvrđuju sportski karakter vozila, baš kao i R.S. Monitor, inovativni sistem prikaza performansi i mehaničkih parametara automobila, što će posebno cijeniti vlasnici prilikom vožnje po trkaćoj stazi. Upravo na stazi, tačnije na Nurburgringu će 17. juna 2011. godine u sklopu Renault Sport dana i biti predstavljen novi Megane R.S. Trophy.

Inače, Megane R.S. je od 2010. godine u 40 zemalja pronašao 10.000 vlasnika, te je u vrhu segmenta sportskih kompakta u Francuskoj i Španiji. Osim toga, Megane R.S. je osvojio brojne stručne nagrade širom svijeta, a uslovio je i otvaranje brojnih klubova njegovih vlasnika.

 

Sa izlaznom snagom od 265 KS i obrtnim momentom od 360 Nm, Megane R.S. Trophy nudi nedostižnu efikasnost u klasi. Nove dimenzije guma i povećanje snage, izvlače maksimum potencijala Cup šasije, bez uticaja na svestranost i udobnost vožnje.

Planirana proizvodnja 500 primjeraka, a specifični stajling dodaci ga stavljaju na sam vrh Megane R.S. porodice modela.

Knjiga narudžbi otvara sa 20. juna 2011. godine, a prodavat će se u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Portugalu, Španiji, Italiji, Švicarskoj, Austriji i Sloveniji. Cijena u Francuskoj već od 35.500 eura.