Volvo Polestar će praviti električne automobile


Odeljenje za performanse kompanije Volvo – Polestar, je potvrdio da će proizvoditi električne automobile visokih performansi pod sopstvenim imenom krajem tekuće godine. Sa sve većim probojem eletkričnih vozila, čini se da će biti puno posla u budućnosti za dilere i firme koje trguju klasičnim automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Evo o čemu se radi.

Polestar – Kratka istorija

Polestar je švedski proizvođač vozila poboljšanih performansi. Najlakše za razumeti je ako ga poredite sa Mercedesovim AMG-om i BMW-ovim M odelenjem ili Audi modelima sa S oznakom.

Brend je osnovan 1996., a osnivač je bio Jan “Flash” Nilson. Volvo je kupio Polestar u junu 2015. Uprkos veze sa brendom Volvo, Polestar je nezavisna kompanija.

Svetsku pažnju je privukao 2010. godine sa prerađenim Volvo C30 konceptom. Svetli “Plavi buntovnik” je brzo stekao popularnost usled agresivnog stila i snage od 400 KS. Nakon njega je usledio niz jednako moćnih Volvo Polestar uličnih automobila, a poslednji je Volvo V60 Polestar.

Konkurencija VW

Prema izvoru iz kineske kompanije Geely (vlasnika brendova Volvo i Polestar) proizvođač želi da kreira liniju brendova koji će parirati VW grupaciji.

Dok Volvo utvrđuje svoju poziciju u konkurenciji premium brendova, Geely želi da Polestar dobije ulogu okrenutu ka sportskim modelima. Želi da ponovi ono što su Mercedes i BMW učinili sa svojim odelenjima AMG i M.

Nova Volvo SPA arhitektura i CMA tehnologija će biti korišćena u razvoju nove generacije Polestar automobila sa električnim pogonom, za koje se očekuju da debituju kasnije tokom ove godine. SPA platforma je primenjena u SUV modelima Volvo XC60 i XC90, kao i V90 karavanu i S90 limuzinama.

Polestar će nastaviti da dizajnira Volvo automobile poboljšanih performansi, a Geely planira da brend postane sportsko lice kompanije.

Učešće u Formuli E

Usled najave da će Polestar početi sa proizvodnjom električnih automobila, pokrenute su glasine o učešću kompanije u Formuli E, što je CEO Volvo-a Hakan Samjuelson već najavljivao ranije.

Šta vi mislite o ambicioznim planovima Šveđana? Da li će moći da se izdvoje kao AMG i M modeli?