Zašto zimske gume

Kontakt između ceste i automobila ostvaruje se preko automobilskih guma, odnosno na jednom relativno malom dijelu dodirne površine između gume i ceste. Upravo ta kontaktna površina od presudne je važnosti za sigurnost upravljanja vozilom. Kada se mijenjaju uslovi na cesti (odnosno koeficijent prianjanja guma na površinu ceste) upravljivost vozila i efikasnost kočenja se narušava.

Ima li potrebe zimi, umjesto ljetnih radijalnih guma koristiti zimske (bez obzira na to što kažu zakonske odredbe), a naročito ako cesta nije prekrivena snijegom? Naravno!
Zimska guma je doslovno zimska, odnosno za korištenje u zimskom periodu, i to ne samo za snježne uslove. Zimske gume treba montirati na vozilo tokom zimskih mjeseci, bez obzira ima li snijega na cesti ili ne!!!

Zašto?
Nove zimske gume imaju uobičajenu dubinu profila od 8 mm, te gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od ljetnih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode postrani i iza gume.
Zimska guma ima do četiri puta bolji kontakt (ovisno o kvaliteti zimske gume) sa snježnom podlogom od ljetne gume.
Zbog smjese od koje su izrađene te strukture zimske gume, one su osjetno mekše od ljetnih, a na temperaturi ispod 7°C ljetne gume gube elastičnost odnosno postaju prekrute i zbog toga ne zadovoljavaju potrebna svojstva prianjanja. Poseban hemijski sastav zimske gume i na niskim temperaturama čini elastičnima, a kombinacija s odgovarajućim dubljim profilom čini gumu zaista potpuno sigurnom za zimsku vožnju. Ljetna guma je najučinkovitija na temperaturi (asfalta) iznad 25 °C, dok se na niskim temperaturama “žplastificira” pa nema dobra svojstva. Najveća prednost zimske gume je bolje pokretanje, vođenje i kočenje na snijegu.

Razlike između zimskih i ljetnih guma
Zimska se guma može prepoznati (pored nacrtane pahuljice sa strane gume) i po brazdama. Za razliku od ljetnih i sportskih guma, zimska guma najčešče nema nikakve uzdužne kanale.
Postoji niz istraživanja o zimskim i ljetnim gumama. Činjenica je kako ljetne gume “ždrže bolje” na suhoj podlozi i u normalnim uslovima, a da je zaustavni put pri brzini od oko 100 km na sat otprilike 15% do 30% duži nego kod ljetnih guma.
No treba znati podatak kako je kontakt između ljetne gume i snježnog puta, u odnosu na zimsku gumu, četiri puta slabiji.

Upravo zbog toga, zaustavni put kod zimske gume u zimskim uslovima, vidno je kraći od zaustavnog puta ljetne gume u istim uslovima. Što su temperature niže to je razlika vidljivija.
Ljetna guma zbog svojih svojstava zimi kliže i kad nema snijega, dok se s druge strane zimska guma, zbog svojih svojstava ljeti prekomjerno troši i gubi performanse za sljedeću zimu.
Tehnološki zimske su gume bitno uznapredovale, tako da šum koji pri kotrljanju proizvode takve gume je manji od buke koju proizvode neke ljetne gume, što znači da je buka u kabini automobila manja.
Pogrešno se misli kako je zbog zimskih guma i zbog većeg otpora kotrljanja povećana potrošnja pogonskog goriva. Otpor kotrljanja manji je kod zimskih guma što omogućuje manju (istina neznatnu) potrošnju. Potrošnja se zapravo povećava zbog niske temperature zraka zimi i zbog toga potrebne veće količine energije.

M+S gume (engl. Mud and Snow)
To su gume čiji je profil posebno prilagođen za vožnju po blatu ili snijegu. Ova oznaka ne znači da se radi o gumama koje se koriste u svim uslovima tokom cijele godine. Dakle, M+S gume ne moraju nužno biti zimske gume! To su gume čiji izgled šara (površina koja je u dodiru s cestom) sadrži minimalno 25% “praznina” (šara, brazdi).

Cjelogodišnje gume
Postoje i cjelogodišnje gume. Na stranicama imaju oznaku i sunce i pahuljicu. Može se postaviti pitanje: kako to da nisu sve gume cjelogodišnje? Sasvim razumljivo, svaka je guma namijenjena posebnoj svrsi. Ljetna je guma ljeti uvijek bolja od cjelogodišnje, kao što je i dobra zimska guma bolja od cjelogodišnje zimi. Za kišu su pak najbolje kišne gume, koje imaju grublji profil od ljetnih, ali i mnogo manje šara, kanala i brazdi od zimskih.

[pro-player width='500’ height='370’ type='video’]http://www.youtube.com/watch?v=iKw3HffVJrk[/pro-player]

VIDEO: DEMONSTRACIJA ZIMSKIH GUMA PO CESTI PREKRIVENOJ SNIJEGOM

Savjet

  • na vrijeme ljetne gume zamijenite zimskim, elastičnost vaših ljetnih guma popušta već od 7°C,
  • zimske gume je poželjno imati na drugim felgama, lakše je postavljanje nakon skidanja ljetnih guma,
  • felge za zimske gume poželjno je da budu od čelika, otpornije su na oštećenja i uticaj soli i leda,
  • ljetne gume koje ste skinuli spremite na suho, hladno i tamno mjesto,
  • ljetne gume s felgama složite jedne na druge ukoliko ih ne možete složiti ili objesiti na zid svaku posebno,
  • operite ih, odstranite kamenčiće i drugo iz šara, osušite i pazite da ne dođu u dodir s uljima ili nekim hemikalijama.

Neupitno je zamijeniti ljetne gume sa zimskim čim počnu zimski uslovi (kad se temperatura trajno spusti ispod 7°C). Računajte na to da zimske gume zbog svog sastava i materijala za izradu održavaju mekoću pri izrazito niskim temperaturama, za razliku od ljetnih guma. Vi i vaši saputnici vozit ćete se znatno sigurnije.

Pazite da zimske gume budu propisno napumpane, čak je bolje da budu malo tvrđe nego da budu mekše. Postoji jedan stereotip, kako zimske gume trebaju biti manje napumpane zbog udobnosti i boljeg prianjanja, no na ovaj način guma se troši znatno brže, a stabilnost automobila je narušena, pogotovo kada je automobil pod opterećenjem.

Pogrešno je zimske gume postaviti zimi samo na pogonske točkove, što doduše omogućuje bolje ubrzavanje i izvlačenje iz snijega, ali ujedno dovodi vozača i putnike u stalnu opasnost od izlijetanja sa ceste zbog smanjene mogućnosti kontrole automobila u zavojima i pri kočenju.
Zapamtite, zimske gume (kao uostalom i ljetne), treba po mogućnosti mijenjati svake dvije godine, jer nakon toga gube svoju elastičnost.

Nikada ne kupujte “odležale”, protektirane ili polovne gume, jer nikada niste sigurni šta kupujete.

Veliki izbor novih kvalitetnih guma možete naći u prvom online web shopu guma www.gume.ba uz mogućnost plaćanja preko interneta ili pouzećem prilikom dostave, a dostava se vrši u cijeloj BiH.

Želimo Vam sigurnu i ugodnu vožnju!