General Motors u Pekingu predstavio konceptno vozilo Chevrolet EN-V 2.0

Peking, 24.04.2012. ““ General Motors je na sajmu Auto Kina 2012 otkrio svoju viziju koncepta Chevrolet EN-V 2.0 ““ nove verzije revolucionarnog mobilnog koncepta sa Svjetske izložbe 2010 u Šangaju.

“Naši dizajneri i inženjeri istražuju cijeli niz mogućnosti za pretvaranje koncepta EN-V u stvarnost. Koncept EN-V 2.0 koristit će tehnologije poput mobilnog interneta, elektrifikacije i telematike da bi pomogao promijeniti način na koji doživljavamo i koristimo automobile te osigurao održivu budućnost za našu industriju”, rekao je Kevin Wale, predsjednik i izvršni direktor GM Kina grupe. “žNovi dizajn koncepta EN-V 2.0 koji pokazujemo danas naša je vizija sljedećeg koraka.”

Izvorni koncept EN-V (Electric Networked-Vehicle, električno umreženo vozilo) bio je glavna zvijezda u paviljonu SAIC-a/GM-a na Svjetskom sajmu 2010 u Šangaju i općenito jedan od GM-ovih koncepata o kojemu se najviše pričalo. Ovaj električni dvosjed predstavio je novu automobilsku DNA temeljenu na spoju elektrifikacije i povezivosti. Razvijen je da bi pokazao kako se mogu izbjeći problemi kao što su prometne gužve, nedostatak parkirnih mjesta, kvaliteta zraka u gradskim središtima i troškovi održavanja u gradovima budućnosti.

“žVrlo smo uzbuđeni zbog koncepta EN-V 2.0 koji utjelovljuje bit svojeg prethodnika, no evoluirao je u dizajn koji je još praktičniji za svakodnevno korištenje”, rekao je Wale. “žKombinacija senzorske tehnologije, bežične komunikacije i navigacije temeljene na GPS-u predstavlja tehnološki temelj, čiji bi dijelovi potencijalno mogli biti prethodnicom stvaranja naprednih osobnih transportnih sustava budućnosti.”

“Dizajnirali smo Chevrolet EN-V 2.0 tako da ima modularnu konstrukciju, pa naši inženjeri imaju mogućnost stvaranja jednostavnog vozila s ručnim upravljanjem ili složenijeg, posve autonomnog i umreženog vozila”, objasnio je Wale.

Mogućnost bežične komunikacije uključena u koncept tu je radi stvaranja “ždruštvene mreže” koju koriste vozači i putnici da bi komunicirali s prijateljima ili poslovnim suradnicima tijekom putovanja gradskim prometnicama. GM planira testirati prototipove modela EN-V 2.0 u pilot-projektima širom Kine.