Audi Sound Concept

Audi Sound ConceptU suradnji s renomiranim tvrtkama Bang & Olufsen i Bose, te njemačkim IDMT (Institute for Digital Media Technology) institutom, proizvođač s četiri preklopljena prstena pokrenuo je projekt Audi Sound Concept.

Za potrebe ovog istraživanja, u testni Audi Q7ugrađena su čak 62 zvučnika, uključujući 5 subwoofera (četiri su smještena u vratima, jedan u prtljažniku), 5 visokotonaca smještenih u dnu vjetrobranskog stakla, te 52 srednjetonca raspoređena po cijeloj kabini. Neizostavno pojačalo smješteno je uprtljažniku, a mozak cijelog sustava čine tri računala.

Čemu sve to, pitate se. Cilj projekta je stvaranje takozvane sinteze zvučnih valova. Zahvaljujući ovom fizikalnom principu i individualno upravljanim zvučnicima, moguće je stvoriti virtualno ishodište zvuka, što znači da će svi putnici uvijek doživljavati jednaku kvaitetu, bez obzira na to gdje sjedili.

Inženjerima je kao inspiracija poslužila kinodvorana Linden Lichtspieleu u mjestu Ilmenau u Njemačkoj. U njoj se, naime, nalaze čak 192 individualno upravljana zvučnika.

Sustav je u mogućnosti reproducirati 32 audio zapisa istovremeno i pomicati signale za nekoliko milisekundi, baš kao što je to slučaj i kod Audijevog projekta. Kako navodi Peter Gleim, Audijev stručnjak za infotainment, na tržištu trenutno ne postoje audio mediji s ovakvim formatom zapisa, niti uređaji koji bi ih reproducirali.

Gleim navodi kako ovu metodu već primjenjuje malen broj fillmskih studija, no njen ulazak u automobilsku industriju neće se dogoditi tako skoro.