Autonomni automobil nije daleka budućnost

Ako pitate Google, automobil koji vozi potpuno sam, bez ikakve intervencije čovjeka, nije stvar daleke budućnosti, a još manje neostvarenih snova. Ovaj je američki gigant, naime, već razvio čitavu flotu autonomnih automobila i mjesecima ih testira u stvarnom okruženju na ulicama Kalifornije.

Kako izvještava New York Times, Googleovih sedam autonomnih automobila, uključujući šest Toyota Prius i jedan Audi TT, do sada su uspješno pregazili više od 220 hiljada kilometara tokom eksperimentalne faze, a jedan je čak potpuno samostalno uspio proći Lombard Street u San Franciscu, jednu od najstrmijih ulica u SAD-u. Doduše, sa vozačem i tehničarom na suvozačkom sjedalu, čija zadaća je u slučaju kvara preuzeti kontrolu nad vozilom, odnosno nadgledanje rada softvera.

Interesantno, Google je na ovom projektu angažirao 15 inženjera, ali i više desetaka vozača sa besprijekornim vozačkim stažem, koji dobivaju 15 dolara po satu sjedeći za volanom njihovih autonomnih automobila.

Automobili su opremljeni kompletnom umjetnom inteligencijom, uključujući rotirajući senzor na krovu, koji ima sposobnost snimanja 3D karte u krugu od 60 m oko automobila, zatim video kameru smještenu straga, a koja pomaže navigacijskom sustavu da uoči pješake, bicikliste i semafore, tri radara unutar prednjeg odbojnika i jedan straga, senzor na jednom od točkova koji određuje poziciju automobila na 3D karti, te senzore pokreta.

Automobili slijede unaprijed programiranu rutu, a može ih se uputiti da voze opreznije ili agresivnije.

Prednosti robotiziranih automobila su očite. Oni nisu pospani i uvijek su trijezni, a zahvaljujući mnoštvu senzora su precizniji, imaju kraće vrijeme reakcije i troše manje goriva.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO), na godišnjoj razini u cijelome svijetu 1.2 milijuna ljudi izgubi život u prometnim nesrećama. Google vjeruje kako njihova tehnologija ima potencijal da tu brojku prepolovi!

Čovjek koji stoji iza ovog projekta je 43-godišnji Sebastian Thrun, Googleov inženjer i suosnivač servisa Street View. Thrun je poznat i kao dobitnik glavne nagrade od 2 milijuna dolara na 2005 DARPA Grand Challenge takmičenju autonomnih vozila u organizaciji agencije DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) američkog Ministartsva obrane.

Za sada nije poznato na koji će način Google komercijalizirati ovu tehnologiju i po kojoj cijeni, niti kada će se to dogoditi.