Mercedes Benz SLR Black Edition

Kompanija EDO Competition je predstavila model koji nosi oznaku Mercedes Benz SLR Black Edition. Kao osnova za ovaj model korišten je McLaren SLR Coupe model koji je značajno unaprijeđen sa ciljem da se kreira vozilo koje će moći da parira mnogima na trkačkim stazama širom svijeta. Pored novog izduvnog sistema od nehrđajućeg čelika, ovaj model je dobio i 21” trkačke točkove sa pneumaticima visokih perfomansi, dok je unutrašnjost unaprijeđena crnim detaljima od ugljičnih vlakana.

Superpunjeni V8 motor nakon unaprijeđenja daje 722 ks snage pri 7100 o/min, odnosno 890 Nm obrtnog momenta. Da bi se dostigle ove impresivne brojke modifikovan je prenosni odnos superpunjača, dok je ECU takođe remapirana. Ostala unaprijeđenja koja su urađena na motoru uključuju revidirani sistem za usis vazduha, katalitičke konvertore visokog protoka kao i filtere za vazduh.

Performanse ovog vozila govore same za sebe: do 100 km/h on ubrzava za 3.4 sekunde, odnosno do fenomenalnih 300 km/h ovaj automobil stiže za 24.5 sekundi. Maksimalna brzina ovog vozila je elektronski limitirana na 345 km/h.