Od koncepta do stvarnosti: Nissan Juke-R

Prvi kilometri Nissanove buntovne jurilice – u stvarnosti i u svijetu kompjuterskih igara ● Juke-R #001 proizveden je, ispitan i spreman za isporuku, a u virtualnom svijetu postao je zvijezda Gameloftove igre Asphalt 7: Heat ● Juke NISMO jedna je od zvijezda nove igre na mobilnim platformama i ljubitelje će upoznati s prvim članom NISMO-ve evropske porodice

Govorili su da je to nemoguće. Da nikad neće ugledati svjetlo dana. Međutim, nevjerne Tome su ušutkane. Na stazu je izišao serijski model #001 – u stvarnom i u virtualnom svijetu. Prvi turboekskluzivni cestovni Juke-R sišao je sa proizvodne trake, a oživljen je i u digitalnom svijetu, postavši tako dostupan milionima ljudi. Naime, zadivljujući novi Juke NISMO i Juke-R, zvijezde su nove Gameloftove igre Asphalt 7: Heat namijenjene mobilnim uređajima.

Gameloft, jedan od vodećih svjetskih izdavača digitalnih i društvenih igara, udružio se s Nissanom kako bi ljubitelji dobili priliku voziti najvatrenije članove Nissanove porodice na iOS-u i Androidu, odnosno mobilnim telefonima i tablet kompjuterima. Od Pariza do Rija, Asphalt 7: Heat igračima omogućuje da se nadmeću u nemilosrdnim utrkama, međusobno ili protiv kompjutera.

Juke NISMO

Izdanak iste sportske loze poput Nissanovih trkaćih automobila, Juke NISMO, uvest će ime Nissan Motorsport među evropske modele na početku 2013. Pogonjen naprednim Nissanovim benzinskim motorom DIG-T od 200 KS, cjenovno pristupačan sportski model nudi više uzbuđenja uz jednaku efikasnost. Dinamička poboljšanja i vrhunski opremljena kabina u NISMO stilu, garancija su da će Juke NISMO vozaču nuditi znatno više uzbuđenja, u obje stvarnosti.

Juke-R

Priča o Nissanu Juke-R počela je kad je u januaru 2012. prvi put prikazan u Dubaiju kao unikatni koncept. Buntovnik u Nissanovoj porodici ubrzo je ušao u automobilsku legendu, iako njegova proizvodnja, pa ni ona virtualna, nikad nije bila planirana. Sa modifikovanim GT-R-ovim podvozjem ispod mišićave, preoblikovane Jukeove karoserije, R je bio bez premca. Postao je senzacija na YouTubeu, broj ljubitelja rastao je nezadrživo i do danas je njegov videozapis pogledan više od pet miliona puta. Tako je počela priča o serijskom modelu. Darren Cox, direktor marke u Evropi, objašnjava: “Juke-R se silno dopao posjetiocima u Dubaiju – ponude za konceptni model davali su nam praktično na ulici! Nismo mogli razočarati tako predane ljubitelje pa smo, sa tri ozbiljne ponude na stolu, odlučili proizvesti najmanje dva automobila.”

Izgled i tehničke inovacije

Zatim je počeo rad na pretvaranju unikatnog koncepta u model koji se može proizvesti i prodati. Proizveo ga je RML, vodeći automobilski konstruktor, uz pomoć Nissanovog evropskog tehnološkog centra (NTC-E). Pogonski sklop i ovjes preuzeti su iz Nissanovog superautomobila GT-R, a sigurnosni kavez izrađen je prema FIA-inim specifikacijama.

Zahvaljujući stručnosti Nissanovog evropskog tehnološkog centra, serijska je izvedba još snažnija od konceptnog modela; 3,8-litarski motor sa dvostrukim turbopunjačem razvija 545 KS. Uzbuđenje je zagarantovano, jer procijenjeno ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi samo tri sekunde, a najveća brzina ograničena je na 275 km/h. Uz ta tehnička poboljšanja, zaslugom stručnjaka iz londonskog NDE-a (Nissan Design Europe) Juke-R #001 diči se i novim izgledom.

Voditelj NDE-ova digitalnog tima Darryl Scriven objašnjava: “Preoblikovani su branici i pragovi Juke-R-a, što je inače dugotrajan proces pri kojem se koriste glineni modeli u prirodnoj veličini. Ipak, uspjeli smo skratiti razvoj služeći se novim 3D projektorom i videozidom. U cjelosti digitalan proces urodio je završnom obradom čija je kvaliteta dostojna superautomobila.”

Izmjene izgleda obuhvataju oštrije linije prednjeg branika, karbonske elemente na prednjim i stražnjim otvorima za hlađenje i stražnji spojler.

Vozite Juke-R i Juke NISMO

Juke-R #001 putuje prema prvom kupcu, a proizvodnja #002 dobrano je odmakla. Tačna cijena ovisi o specifikacijama koje je zahtijevao svaki kupac, no početna cijena iznosi 500.000 eura.

Iako će za upravljač ultra ekskluzivnog vrhunskog Jukea sjesti tek nekolicina, duh oktanskog uzbuđenja mnogo je pristupačniji u obliku Jukea NISMO, modela poboljšane dinamičnosti, jačih performansi i uljepšanog dizajna, čija prodaja u Evropi počinje početkom 2013.