Ferrari će proizvoditi motore za Fiat

Italijanski Ferrari, poznati proizvođač luksuznih automobila koji posluje u okviru “Fiat” grupacije, uložit će oko 50 miliona eura (62,2 miliona dolara) u novu montažnu liniju za izradu dva motora tipa V6 i V8, objavio je internet portal “Motori”

Snažne mašine nisu namijenjene vozilima robne marke Fiat, već snažnijim automobilima iz “Fiatove” porodice, kao što su Maserati, Lancia i Alfa romeo.

Analitičari procjenjuju da je to “dobra vijest” za Ferrari i da će nova inevsticija ojačati kompaniju, imajući u vidu da izrada motora čini 17 odsto ukupnog Ferrarijevog prometa i da se mogu očekivati nova zapošljavanja.

Ferrari će se fokusirati na izradu snažnih bi-turbo motora V6 sa oko 450 konjskih snaga, kao i na V8 koji je u stanju da razvije više od 500 “konja.” Te mašine će se naći u novim modelima “maserati kvatroporte” i “maserati grand turizmo”, u novim vozilima Alfa romeo i Lancije, kao i u sportsko-terenskom vozilu “maserati kubang.”

Odluka o ugradnji Ferrarijevih motora dio je plana grupe Fiat da smanji broj proizvođača delova u čitavoj grupaciji, čime se umanjuju troškovi proizvodnje.

Motori će biti prilagođeni zahtjevima za što većom energetskom efikasnošću, manjoj potrošnji i potrebi smanjivanja emisije štetnih gasova.
Proizvođač superautomobila je nedavno predstavio na sajmu automobila u Pekingu i novi hibridni sistem za svoje V12 automobile sa prednjim pogonom. Uz stalan razvoj efikasnih i motora visokih performansi, Ferrari je tada prvi put objavio i detalje o novom središnje postavljenom V12 hibridnom agregatu.